Wednesday, March 23, 2011

Markisa


Pokok Markisa atau juga dikenali sebagai buah susu, merupakan sejenis pokok yang menjalar bagi mendapatkan cahaya matahari. Buahnya yang rasa sedikit masam dan manis boleh dimakan begitu sahaja ataupun dijadikan minuman. Kini terdapat jus markisa dijual di pasar raya atau kedai-kedai.


Markisa ataupun nama saintifiknya Passiflora edulis merupakan sejenis tanaman dari genus Passiflora dalam famili passifloraceae. Pokok markisa ini terdapat di kebanyakan negara-negara tropika dan sub-tropika terutama di Australia, India, Kenya, New Zealand dan Hawaii. Markisa ditanam secara komersil di negara-negara berkenaan. Dua varieti yang biasa ditanam untuk tujuan ini ialah markisa berkulit warna kuning (Passiflora edulis f.flvicarpa) dan buah markisa berkulit warna ungu (Passiflora edulis sim).


Varieti kuning didapati lebih sesuai ditanam di Malaysia kerana boleh mengeluarkan hasil yang lebih tinggi berbanding varieti ungu. Varieti kuning ini telah dibawa ke Malaysia dari Australia dan Hawaii pada tahun 1960-an.


Morfologi Pokok dan Buah


Markisa ialah tanaman saka yang menjalar. Buah markisa mengeluarkan sulur paut dari pangkal daun. Bentuk daunnya bulat membujur dan rata di tepi.

Di Malaysia, markisa dari varieti kuning mula menghasilkan buah dalam jangka masa 5-6 bulan selepas tempoh penanaman dan jangka hayat pokok adalah lebih kurang 3 tahun. Lebih kurang 74 hari selepas pendebungaan, bunga akan menjadi buah yang bujur berukuran kira-kira 7 cm dan 6 cm dan mempunyai berat dalam lingkungan 8g. Buah ini manis serta mempunyai rasa dan bau yang sedap apabila ranum.



Buah markisa boleh didapati sepanjang tahun tetapi puncak pengeluarannya ialah di antara bulan Disember hingga Januari dan Julai hingga Ogos. Indeks kematangan komersil untuk buah markisa adalah apabila buah tersebut jatuh dari tangkainya secara semulajadi. Maka barulah buah markisa tersebut boleh dituai. Ini selalunya berlaku selepas 75 hari selepas proses pendebungaan.


Khasiat dan Kepelbagaiannya


Markisa merupakan buah yang berkhasiat. Secara puratanya komposisi buah markisa segar adalah seperti berikut:

Kulit

Jus

Biji

52%

34%

14%


Ini menunjukkan bahagian yang boleh dimakan adalah kira-kira 48% bagi setiap 100g bahagian yang boleh dimakan markisa mengandungi:


75 g

2.2-2.5 g

15-20 g

2.5-3.5 g

0.75-1.5 g

0.6-0.8 g

1.5-2.5 g

500 i.u

1.8 mg

20-30 mg

6.5-8.0 g

1.5-3.0 g

Air

Protein

Karbohidrat

Kanji

Lemak

Abu

Unsur surih

Vitamin A

Vitamin B kompleks Vitamin C

Gula penurun

Gula bukan penurun


Buah markisa ungu sesuai dimakan mentah manakala buah markisa kuning pula sesuai digunakan untuk penghasilan jus. Pulpa markisa boleh dijadikan jem, agar-agar,perasa ataupaun campuran kepada yoghurt dan aiskrim. Selain mempunyai citarasa dan aroma yang unik, jus markisa merupakan sumber yang kaya dengan pro-vitamin A, vitamin C, niacin, dan riboflavin. Ia boleh dijadikan komponen untuk minuman sirap, kek, roti dan susu. Kulit buah markisa pula boleh dijadikan makanan ternakan.

Thursday, March 17, 2011

How Syed Balkhi Became an Internet Entrepreneur

Syed Balkhi is a well-known blogger and for a good reason too, he is brilliant at what he does. His entrepreneurial skills are above standard and he knows how to create a winning formula when it comes to creating products and dealing with product launches. Syed Is the owner and founder of the popular website and online community WP Beginner. WP Beginner has been a rock solid foundation for many beginners who are new to both wordpress and the world of online communications. He has made a massive impact on many people within the Wordpress community helping others to get where they want to be. Syed is a true entrepreneur and has been a blogging professionally for some while now and because of this he has made a lot of money through his blogging websites through many different monetization methods. Here in this article Syed tells us more about why he is successful. Enjoy the article.

How I Started
We wanted to make the job of managing website easy for us and our clients, so we decided to shift all of our clients’ sites to WordPress. In the process, we realized that most of our clients didn’t know a single thing about WordPress and were asking us the exact same questions over and over. So we searched on the web for resources and most of them were by developers for developers, and that is when it hit me. Why don’t we create a resource that is a dumb down version of the WordPress Codex and everyone will be able to understand it. The biggest motivation for myself and the team to get this thing going ASAP was annoying client emails. We were getting those non-stop and most of them were asking similar questions.

The Best Things I Did For My Business
Comparing from back when I first started to now, I would say one of the key things that has helped me is networking. Let it be social media networking, or the networking in actual conferences, I have made a lot of great friends and contacts. All of whom has supported me throughout my ventures. But the biggest and single most important factor that allowed us to expand our business is our AUDIENCE. We took care of them, and they took care of us. We provided quality resources, and they shared those on social media networks etc.

What Makes Me The Most Money
The most profitable aspect of our online business is affiliate marketing. Our site is one of the largest WordPress resource sites on the web and it attracts a large group of users. We recommend quality products that our user might find helpful, and we work out affiliate relations with those companies. So it is a win win. Because of a high level of trust that our audience has within us, we have been able to get tons of new clients to our design company as well.

How I Work
I wake up early not because of work but out of habit. I bring a lot of skills to the table and I contribute wherever necessary. But my main focus in the company is dealing with clients, managing relationships, expanding our reach through social media and such. However just out of hobby and personal interest, I do WordPress / PHP development and graphic design.

The Day I Realized “I MADE IT”
Success is relative, and I don’t think I have made it just yet. However, being mentioned in Wired Magazine was pretty neat. Also the day Robert Scoble sent a tweet about WPBeginner, it was a good day. Most of my celebrations are limited to close family where I spend time with my youngest brother or my beautiful girlfriend, and we have a blast.

I Would Have Been Successful Sooner If…
I had stopped procrastinating. I had and too some extent still have this bad habit of leaving things for tomorrow. Another thing that I could have done sooner was start attending more conferences. At first it seems like it is a bit expensive, but it is well worth it.

What You Should Be Focusing On
First thing you need to do is get a team. Outsourcing might or might not be the best option for you. If you find the right folks to work with, it is very profitable. But it does take a while to find the right people. For traffic, I recommend letting your audience do the work for you. Just give them what they want (quality articles, products etc), and they will do the promotion for you. Utilize the power of social media networks like Twitter and Facebook to your advantage.

Why I’m Successful and Why You May Be Not
The main difference between those people who have been successful and those who have failed is the persistence. You only fail when you stop trying. Heck, I failed numerous times, but I think that was a success because I didn’t stop trying, and now I am pretty well off.

This article copy from
http://www.incomediary.com and niaganews.com

Pandangan dalam penubuhan Majlis keusahawanan Pengajian Tinggi Nasional

Kelmarin, Menteri Pengajian Tinggi Malaysia Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin mengumumkan mengenai penubuhan Majlis Keusahawanan Pengajian Tinggi Nasional pada tahun ini bagi memantap dan meningkatkan usaha dalam menerapkan aspek keusahawanan di kalangan penuntut di sektor pengajian tinggi negara. Penubuhan yang ditadbir oleh sebuah lembaga yang akan dipengerusikan sendiri olehnya sebagai Menteri bagi meneliti dasar dan pendekatan terbaik untuk menjayakan pelbagai pembangunan keusahawan institusi pengajian tinggi (IPT) tempatan sebagai usaha membentuk budaya keusahawanan dikalangan pelajar IPT.

Berikut adalah petikan dari kata-kata Menteri berkenaan usaha penubuhan Majlis tersebut. "Penubuhan ini penting untuk melahirkan modal insan berkualiti yang berpengetahuan tinggi, berkemahiran serta memiliki daya keusahawanan yang mampu memberi impak kepada pertumbuhan ekonomi negara. Ini supaya apabila mereka menamatkan pengajian nanti, mereka mampu menjadi pelajar yang bukan sahaja berdikari dan boleh menghadapi cabaran dan peralihan khususnya dalam menjayakan ekonomi negara berasaskan inovasi.Cabaran dan perubahan yang berlaku kepada ekonomi dunia pada abad ke-21 memerlukan kita untuk bertindak pantas dan meletakkan produktiviti, inovasi dan kreativiti sebagai tonggak sasaran.Justeru kewujudan masyarakat yang mempunyai nilai, kualiti dan daya usahawan yang tinggi akan dapat memastikan peralihan negara kepada ekonomi berpendapatan tinggi dapat dicapai dengan jayanya" -
http://khalednordin.com/?p=891

Dilihat menerusi penubuhan Majlis ini, kerajaan melalui Kementerian Pengajian Tinggi telah mengambil suatu langkah kehadapan dengan memusatkan fungsi dan kerja bagi membangunkan usahawan di kalangan graduan. Jika sebelum ini kita melihat fungsi ini disusun dan diatur oleh pelbagai agensi lain seperti INSKEN, MARA, FAMA, PUNB dan banyak lagi, menyebabkan berlakunya pelbagai multi-fungsi atau dis-order activity. Perkara ini telah dilihat membantu graduan, dan ini terbentuk hasil usaha kementerian dan universiti melalui penubuhan pelbagai unit keusahawanan yang dibentuk setiap Universiti.

Menaakul kepada penubuhan Majlis ini, Kementerian perlu melihat pelbagai isu yang selama ini menghalang dan memberi sedikit kesukaran kepada usaha membentuk budaya keusahawanan, bukan sahaja dihadapai oleh graduan itu sendiri juga kepada pelbagai agensi lain yang selama ini berusaha membentuk budaya ini di kalangan graduan. Semua sedia maklum berkenaan isu TERBESAR dalam usaha ini - "MIND BLOCK"
Masalah "MIND BLOCK" sangat kuat sehingga terlalu sukar untuk meruntuhkannya sehingga terlalu besar kos untuk menampung permasalahan ini. Ini mungkin dilihat sebagai salah satu isu, terdapat juga isu lain yang perlu dilihat -"SALARY MINDSET" , "COLLATERAL NEED", "MARKET SHARE", "OPPORTUNITY SPACE", "MENTOR & NETWORKING", dan lain-lain.

Namun, walaupun isu ini terlalu besar dan lama telah diperdebatkan Kementerian harus diberi pujian membentuk suatu usaha yang memberikan ruang kepada graduan menitip sedikit rezeki dalam bidang perniagaan yang selama ini didominasi oleh orang-orang berkepentingan. Usaha yang murni ini harus diberi pujian dalam memberikan intipati belanjawan negara kepada graduan yang memerlukan pelbagai arah tuju serta bimbingan dalam perniagaan.

Jualan Produk IKS Agrotani di Pusat Jualan (UGC), TPU, UPM

Program ini membantu pengusaha Industri Kecil Sederhana (IKS) untuk memperluaskan pasaran dan mempertingkatkan hasil jualan mereka di UPM. Pengusaha yang mengikuti program ini dipilih berdasarkan kualiti dan keunikan produk serta potensi untuk dikembangkan. Di antara jenis produk yang dicadangkan ialah produk sejuk beku; produk makanan kering (kuih-muih, kerepek, coklat dan lain-lain), produk kraftangan; minuman dan kordial; buah- buahan segar; daging segar (puyuh, lembu, kambing, dan lain-lain); hasil bakeri seperti roti, pizza, muffin, kek dan lain-lain. Bagi tujuan peningkatan mutu dan pembungkusan produk, pengusaha ini diberikan khidmat nasihat dari semasa ke semasa bagi tujuan penambahbaikan.

Pengusaha yang terlibat adalah di kalangan peserta kursus yang pernah menghadiri kursus anjuran APEEC, UPM terdiri daripada belia, graduan, ibu tunggal, kaum wanita dan pengusaha IKS.


Sesiapa yang berminat untuk mendapatkan produk berkenaan bolehlah berhubung terus dengan Pusat Jualan (UGC) atau APEEC di talian 03-89471817.


"Belilah Produk Buatan Malaysia" dan sokonglah industri kecil sederhana (IKS)

Kiosk Ayamazz Roti Impit

Program Ayamazz Roti Impit ini adalah kerjasama di antara KFC Holdings (M) Bhd dan APEEC, UPM untuk membantu gradĂșan yang ingin melibatkan diri dalam bidang keusahawanan terutamanya perniagaan makanan. Peserta program Ayamazz Roti Impit ini terdiri di kalangan graduan dan mereka perlu menyertai kursus selama seminggu yang dikelolakan oleh KFC Holdings dan latihan praktikal selama 1 bulan sebelum menceburi bidang ini. Di dalam kursus ini peserta akan diberikan penerangan untuk memulakan perniagaan dan kaedah operasi kiosk ayamazz roti impit ini. Pinjaman akan diberikan oleh Agrobank sebanyak RM3500 sebagai modal kepada mereka untuk memulakan perniagaan. Menu yang terdapat dalam perniagaan ialah Roti Impit (Sosej black pepper, sosej mushroom & sosej cheese) dan minuman sejuk seperti mocha, cappuccino & chocolate pada kadar harga yang amat berpatutan (RM2.50 – RM 3.50).

Konsep yang disediakan oleh KFC Holdings ini amat menarik kerana pendekatan penggunaan “push-cart” yang diberikan secara sewaan oleh KFC Holdings kepada peserta yang menyertai. Jumlah pinjaman yang diberikan adalah termasuk dengan sewaan, bahan mentah dan elaun untuk sebulan. Ini kerana pada bulan pertama, peserta dianggap masih tiada jualan lagi untuk membolehkan peserta membuat pusingan modal. Pihak KFC Holdings juga menggalakkan mereka untuk membesarkan lagi perniagaan sedia ada dengan membuka kiosk yang sama di lokasi yang berbeza.

Kiosk ini ditempatkan di Putra Gazebo (berhadapan dengan Pusat Kesihatan UPM), Kolej Canselor dan Food Court Kolej 12 dan 14. Bagi membantu para graduan ini, pihak APEEC membantu dari segi promosi seperti melalui laman web putra, dan radio Putra FM.

Kelebihan program ini:

1. Purata jumlah pendapatan harian peserta adalah RM 150 hingga RM 200 (bergantung kepada lokasi, operator dan promosi). Ini membantu menambahkan sumber pendapatan peserta.

2. Peserta dapat meningkatkan kemahiran keusahawanan di dalam perniagaan.

3. Memberikan peluang kerjaya kepada rakan yang lain secara ‘part-time’ untuk operasi di kampus.
Untuk membuat tempahan : Hubungi Encik Shahrul (Aloy) - 012-9059776

Wednesday, March 16, 2011

INFO : PEMBAJAAN


PEMBAJAAN
Kesuburan tanaman bergantung pada jenis baja, cara dan masa pembajaan. Pokok yang dibaja akan menjadi sia-sia jika baja yang digunakan tidak sesuai dengan keperluannya. Pembajaan bertujuan untuk memulihkan kandungan nutrien dalam tanah yang telah diserap oleh tanaman melalui proses fisiologinya. Kekurangan nutrien boleh menyebabkan tumbesaran terbantut, tanaman mudah patah dan daun menjadi kuning. Oleh itu baja boleh di takrifkan sebagai punca pemakanan tumbuhan yang boleh dicampurkan kepada tanah untuk membekalkan bahan-bahan yang diperlukan oleh pokok.

Tumbuhan memerlukan 17 unsur-unsur pemakanan untuk membesar dan melengkapkan edaran hidupnya. Unsur-unsur ini boleh di kategorikan kepada kepada tiga kategori sebagaimana rajah di bawah. Tumbuhan memperolehi unsur-unsur di atas daripada tiga sumber iaitu dari udara, air dan tanah.
Karbon, hidrogen dan oksigen diperolehi oleh pokok daripada air dan udara, manakala unsur-unsur lain semuanya diperolehi dari tanah iaitu dari baja dan bahan organan dalam tanah.

Terdapat dua kategori baja iaitu:


a) Baja Organik

Baja asli yang terdiri daripada sisa tumbuhan atau najis haiwan. Biasanya digunakan sebagai baja permulaan. Bertujuan untuk meninggikan tahap kesuburan tanah dan membaiki tekstur tanah. Pastikan najis haiwan yang digunakan telah cukup reput. Contohnya seperti najis-najis haiwan, buangan kelapa sawit seperti tandannya, humas/kompos, darah dan tulang yang diproses dan sebagainya.


b) Baja Kimia

Baja yang diproses kepada bentuk-bentuk butiran, hablur dan cecair.
Baja kimia jenis butiran boleh digunakan secara terus kepada tanaman manakala jenis hablur dan cecair hendaklah dicampurkan dengan air terlebih dahulu sebelum disembur.
Contohnya ialah seperti baja Urea, CIRP, Nitrophoska, Byfolan, Welgrow dan sebagainya.


Baja kimia jenis butiran pula terdapat dalam 2 jenis:

1. Baja butiran kompaun (compound fertilizer)
2. Baja tunggal. (single dressing fertilizer)


Baja kompaun.

Baja yang telah diproses lengkap dengan pelbagai unsur.
Seperti NPK 15:15:15 & NPK 12:12:17+2 TE


Baja tunggal.

Baja yang punyai satu jenis unsur sahaja.
Seperti Urea (N), TSP- Triple super fosfat (P
2O5), MOP- Muriate of potash (K2O)

CARA/TEKNIK PEMBAJAAN

a) Cara taburan
Dengan cara ini, baja ditabur/disebar sama rata ke atas tanah dengan tangan atau menggunakan jentera penyebar. Kemudian baja ini mesti digaul dengan tanah supaya ianya tidak terdedah dipermukaan tanah. Cara ini selalunya digunakan apabila membaja asas sayur-sayuran. Siram dengan mencukupi.


b) Cara jalur atau jajar (Band or row placement)
Dengan cara ini , baja dibubuh ke dalam tanah, biasanya di sebelah dan di bawah bijibenih. Apabila menggunakan cara ini, kita perlu berhati-hati supaya baja tersebut tidak terkena atau terlalu dekat dengan bijibenih.
Misalnya apabila menanam jagung, baja asas dibubuh 2”-4” di sebelah dan di bawah benih semasa menanam.
Cara ini digunakan pada tanaman berbaris seperti jagung, kacang soya, sekoi, kacang tanah dan lain-lain.


c) Baja permukaan(Top dressing)
Baja permukaan adalah apabila kita menabur baja semasa tanaman sedang membesar. Hanya baja nitrogen sahaja yang selalu digunakan untuk baja permukaan, kerana baja nitrogen senang larutresap dan oleh itu hanya se tengah sahaja dibubuh semasa menanam dan yang selebihnya dibubuh semasa tanaman sedang membesar.


d) Pembajaan sisi (side dressing)

Dengan cara ini, baja dibubuh di sisi/ di sebelah tanaman yang sedang membesar. Cara ini dibuat bagi tanaman berbaris, tanaman berjunjung dan pokok-pokok. Bagi tanaman se musim, pembajaan sisi ini hanya dilakukan untuk baja nitrogen sahaja.


e) Pembajaan berpoket (pocket placement)

Dengan cara ini, baja dibubuh secara bertumpuk-tumpuk iaitu dibubuh dilubang-lubang dan kemudian ditimbus. Cara ini selalu digunakan apabila membaja pokok-pokok dengan membubuh baja dilubang-lubang yang dikorek disekeliling pokok. Cara ini juga digunakan apabila membaja ubi keledek dan lain-lain. Lubang di korek di keliling silara dengan jarak 50 cm.


f) Penyemburan daun (foliar application)
Cara ini selalu digunakan untuk memberi unsur pemakanan mikro kepada tanaman iaitu dengan cara menyembur larutan pemakanan tersebut kepada daun-daun. Unsur-unsur kuprum, zink, ferum, boron, dan molybdenum, selalunya diberikan kepada tanaman dengan cara semburan daun. Sembur pada daun dan batang sehingga basah sampai ke tanah.

TANDA KEKURANGAN BAJA PADA TANAMAN

NUTRIEN

TANDA KEKURANGAN

Nitrogen (N)

Daun menjadi kuning, khususnya daun tua tidak berlaku keseluruhan. Urat-urat daun juga menjadi kuning.

Fosforus (P)

Saiz daun lebih kecil.

Kalium (K)

Tanda mula-mula kelihatan pada daun yang tua. Ciri-ciri kekuningan pada hujung daun dan merebak ke tepi daun.Seterusnya kawasan kekuningan menjadi nekrosis dan berwarna perang.

Kalsium (Ca)

Kebantutan pokok yang teruk, daun kecil dengan nekrosis pada hujung daun muda dan daun tua.

Magnesium (Mg)

Kekuningan pada daun tua bermula daripada kawasan interkosta berhampiran urat daun dan merebak ke bahagian tepi. Urat-urat daun masih kekal hijau. Daun-daun masih kekal hijau. Daun-daun yang terlibat akan luruh.

Sulfur (S)

Tanda mula-mula kelihatan pada daun muda yang kekal kecil dan bertukar warna menjadi kuning, sementara urat daun masih kekal hijau. Daun-daun yang terlibat menjadi cembung di bahagian permukaan atas

Ferum (Fe)

Daun yang muda mengalami klorosis dengan urat-urat daun masih kekal hijau dan menjadi lebih jelas.

Mangan (Mn)

Pokok menjadi bantut, daun-daun tua mengalami klorosis dan menjadi kuning sementara urat-urat daun masih kelihatan hijau.

Kuprum (Cu)

Pucuk daun menjadi kerekot dengan perubahan warna perang di bahagian tepi, diikuti dengan mati rosot pucuk terminal. Seterusnya terdapat proliferasi pucuk lateral yang juga mudah diserang mati rosot.



PROGRAM PEMBAJAAN BAGI TANAMAN KEKAL / BUAH-BUAHAN / DUSUN


Peringkat Pertumbuhan

Umur Pokok (tahun)

Jenis Baja Sebatian (N:P:K:MG)

Kadar Baja Kg/pkk/tahun

Masa & Cara Membaja

Masa menanam

Baja Asas

CIRP

0.2

Dimasukkan kedalam lubang dan digaul dengan tanah atas. (top-soil)



Baja organik

5-10

Tumbesaran

1

15:15:15 atau

1.0-2.0

Baja sebatian ditabur/ poket/jalur dibawah julai daun 3-4 kali setahun.

Bahan organik ditabur & digaul kedalam tanah,dipangkal pokok sekali setahun.


2

14:13:19:2 atau


3

15:15:6:4



Baja organik

5-10

Berbuah

4

12:12:17:2+TE

2.0

Baja sebatian ditabur/ poket/jalur dibawah julai daun 3-4 kali setahun.

Bahan organik ditabur & digaul kedalam tanah,dipangkal pokok 1-3 kali setahun.


5

atau

2.5


6

12:6:22:3

3.0


7

atau

4.0


>8

13:13:20:2+TE

4.0



Baja Organik

15-30