Wednesday, November 4, 2009

KAEDAH MEMBUAT MINYAK KELAPA DARA


Berikut adalah kegunaan buah kelapa secara amnya:


Minyak kelapa dara (VCO) bermaksud, minyak yang dikeluarkan dari buah kelapa cukup matang melalui proses khas dengan tidak merosakkan struktur asal atau khasiat semulajadi minyak kelapa yang terdapat didalam buah kelapa tersebut.

VCO mengandungi rantai struktur lemak yang kaya dengan " lauric oil " yang berfungsi untuk menjaga kesihatan tubuh serta sangat berkesan dalam menyembuhkan berbagai penyakit yang membawa maut, seperti kanser, penyakit jantung, obesiti, dan strok. Di samping itu, kandungan antioksidan di dalam VCO adalah sangat tinggi. Ianya juga berfungsi untuk mencegah penuaan dan menjaga keseimbangan tubuh.
rujukan sini

kaedah mudah untuk membuat VCO versi 1:
beli pati santan 1 kg * dan bekukan di dalam freezer peti sejuk semalaman
  1. keluarkan santan di dalam freezer peti sejuk tadi dan jemurkan di panas matahari antara 6-8 jam
  2. tonggengkan: pastikan bahagian ikatan berada di sebelah bawah. masukkan bungkusan santan yang ditonggeng tadi ke dalam bekas dan simpan bekas berisi bungkusan santan di dalam freezer peti sejuk semula sehingga minyak dan santan beku. setelah minyak dan santan telah membeku, buka ikatan bungkusan dan buang bahagian yang cair dan ikat semula
  3. masukkan kembali ke dalam freezer peti sejuk semalaman
  4. jemur semula bekas yang berisi bungkusan santan/minyak beku di bawah sinaran matahari selama 6-8 jam
  5. ulang langkah3 dan langkah 4
  6. ulang langkah 5
  7. asingkan bahagian minyak dengan bahagian pejal dan tapis minyak dengan menggunakan penapis kopi
* untuk menghasilkan VCO yang beraroma : masukkan bahan samada pati daun pandan, kulit lemon, kulit limau sunkist, bunga kenanga atau pati serai wangi ke dalam langkah 1.

rujukan sini

kaedah mudah untuk buat VCO versi 2:
  1. Bagi menghasilkan satu liter minyak kelapa dara, = 10 hingga 20 biji kelapa.
  2. Kelapa yang telah siap diparut akan diperah untuk diambil santannya dan ditambah air dengan nisbah 1:1.
  3. Santan tadi akan ditambah dengan lapisan minyak kelapa dara dan disimpan selama lapan hingga 15 jam pada suhu bilik.
  4. Minyak kelapa dara yang diletakkan di atas lapisan santan tadi bertindak sebagai 'umpan' atau pemangkin dalam penghasilan minyak kelapa dara dan selepas 15 jam akan terdapat tiga lapisan dengan lapisan minyak kelapa dara di tengah-tengah.
  5. Lapisan minyak tadi akan diasingkan dan ditapis menggunakan kertas turas atau tisu dengan kapas.
  6. Selepas itu hasil turasan akan dibekukan bagi mengasingkan getah kelapa yang menyebabkan bau tengik.
  7. Selepas minyak tadi cair, ia akan dituras dua kali lagi dengan menggunakan lapisan kapas lebih ketat yang mengambil masa lebih kurang lima hari.
  8. Pada kebiasanya proses menghasilkan minyak kelapa dara mengambil masa lebih kurang seminggu dan secara purata anda boleh memproses sehingga 200 biji kelapa sehari bagi menghasilkan 10 liter minyak kelapa dara bergantung kepada permintaan.
rujukan sini